Νύχτα για την Κύπρο 2017: ομιλία του συντονιστή του Lobby for Cyprus

quote-marks-open Έχουν περάσει 43 χρόνια από τις δύο τουρκικές εισβολές και την έκτοτε συνεχιζόμενη κατοχή της αγαπημένης μας νήσου. Και όμως, δεν είμαστε κοντά σε καμία διευθέτηση. Τουναντίον, είμαστε πολύ μακριά από μια διευθέτηση λόγω της περιφερειακής τουρκικής πολιτικής και της μεγάλης της στρατηγικής που χρονολογείται από το 1956, αμφότερες των οποίων επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο. 

Επιπρόσθετα, έχουν περάσει και 25 χρόνια από την ίδρυση του Lobby for Cyprus το 1992. Έκτοτε, παραμείναμε σταθεροί στις αρχές μας. Έχουμε υιοθετήσει τις δημοκρατικές απαιτήσεις των μελών μας και την δικαίωση που αναμένουν να τύχουν από την κυβέρνηση της Κύπρου, την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και, βέβαια, την παράνομη, κατοχική δύναμη, Τουρκία.

Το 1992, το Lobby for Cyprus ιδρύθηκε από προσφυγικούς συνδέσμους που αντιπροσωπεύουν τους δια εξαναγκασμού εκτοπισθέντες πρόσφυγες από τις υπό τουρκική κατοχή περιοχές, δηλαδή τους δια της βίας, παράνομα και ενάντια κάθε ηθικής, ξεριζωμένους από τα σπίτια και περιουσίες τους συμπατριώτες μας.
Σήμερα, το Lobby for Cyprus συνεχίζει να χαίρει της υποστήριξης των Συνδέσμων αυτών.

Απόψε έχουμε μαζί μας αρκετούς από τους προσφυγικούς μας Συνδέσμους μεταξύ των οποίων: Το Σύνδεσμο Αγίου Αμβροσίου ιδρυτικό μέλος, (απόψε αντιπροσωπεύεται από τον Άγγελο Πέσονγκες), Σύνδεσμο Λαπήθου/Καραβά ( ο οποίος επίσης είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Lobby for Cyprus) και Συνδέσμους Αμμοχώστου, Εφτακώμης και Περιχώρων μεταξύ άλλων.

Θα αναφερθώ στις ιδρυτικές αρχές του Lobby for Cyprus που παραμένουν, ακόμα πιο σημαντικές από προηγουμένως, ειδικά σε σχέση με την παραπληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης και την προσήλωση στο τι γίνεται στις διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες.

Το Lobby for Cyprus παραμένει δεσμευμένο στην υποστήριξη μιας διευθέτησης που θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός ελεύθερου, δημοκρατικού και πραγματικά ενιαίου κυπριακού κράτος που να βασίζεται στο κράτος δικαίου μαζί με τα 3Rs πάνω στα οποία ιδρύθηκε το Lobby for Cyprus.

Επιτρέψετε μου να σας τα υπενθυμίσω. Τα 3Rs απαιτούν:

  • Την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτωνείτε κατοχικών είτε άλλων.
  • Τον τερματικό της συνεχιζόμενης τουρκικής πολιτικής εποικισμού και τον ανθρώπινο επαναπατρισμό των παράνομων Τούρκων εποίκων, που μεταφέρθηκαν στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για να αλλοιώσουν τον δημογραφικό χαρακτήρα της νήσου.
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων, δίχως περιορισμούς ή όρους.

Από το 1992 το Lobby for Cyprus δραστηριοποιήθηκε και για άλλα θέματα που σχετίζονται άμεσα με τα 3Rs:

  • Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ πρέπει να τερματίζει την τουρκική κατοχή και τον εποικισμό μέσω μιας νόμιμης, ηθικά διαφανούς και δίκαιης διαδικασίας,
  • Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ πρέπει να διασφαλίζει ότι η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πλήρως σεβαστή, επίσημα αντιπροσωπεύεται σε κάθε ‘διάσκεψη’ που την αφορά και ότι η Δημοκρατία ούτε διαλύεται ούτε υπονομεύεται,
  • Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ πρέπει να αποφεύγει την νομιμοποίηση του ντε φάκτο διαχωρισμού που επέβαλε στην Κύπρο η Τουρκία.
  • Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ δεν πρέπει να βασίζεται στην προτεινόμενη ‘δι-κοινοτική, δι-ζωνική ομοσπονδία’, μια οντότητα που θα διαιωνίζει τον ‘δι-κοινοτικό’ διαχωρισμό των Κυπρίων πολιτών σε εθνο-θρησκευτικές γραμμές και θα νομιμοποιεί την ντε φάκτο ‘δι-ζωνική’ γεωγραφική διαίρεση των ιδίων πολιτών,
  • Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ δεν πρέπει να διαιωνίζει τα υποτιθέμενα ‘εγγυητικά δικαιώματα’ , περιλαμβανομένου και του υποτιθέμενου ‘μονομερούς δικαιώματος για δράση’,
  • Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ απαραιτήτως πρέπει να βασίζεται στις ιδρυτικές αξίες των Ηνωμένων Εθνών, της Κοινοπολιτείας, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκός Ένωσης και,
  • Οποιαδήποτε ‘διευθέτηση’ πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό του κράτους δικαίου, δικαιοσύνης, δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όλων των γνήσιων Κυπρίων πολιτών και όλων των νομίμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για μια ελεύθερη, δημοκρατική και ενιαία Κύπρο. Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για τους πολίτες και νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Τουρκία δεν θέλει οι κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας να χαίρουν όλων των ελευθεριών που δικαιούνται και χαίρουν οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων των ελευθεριών διακίνησης και εγκατάστασης.

Τι πράγματι θέλει η Τουρκία; Είμαστε της γνώμης ότι στην ουσία, η Τουρκία εκείνο που επιδιώκει είναι να μετατρέψει την Κύπρο στην 82η επαρχία της Τουρκίας!!

Για 25 χρόνια, το Lobby for Cyprus προειδοποιεί την διεθνή κοινότητα για τις ενέργειες και προθέσεις της Τουρκίας. Το Lobby for Cyprus πρόβαλε επανειλημμένα τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου.

Π.χ. ένα παράδειγμα, το Lobby for Cyprus προειδοποίησε την παγκόσμια κοινή γνώμη για τους εγκλωβισμένους στην Χερσόνησο της Καρπασίας, η διαβίωση των οποίων έγινε ακόμα χειρότερη τους τελευταίους μήνες.

Ένα δεύτερο παράδειγμα, όπως παρουσιάσαμε στο φετινό σεμινάριο στο Θέατρο Τέχνης κατά την εβδομάδα της Κύπρου, το Lobby for Cyprus πρόβαλε την καταστροφή και συλήσεις των εκκλησιών και κοιμητηρίων στα κατεχόμενα ως μέρος του ντε φάκτο προγράμματος για εξάλειψη της Ελληνικής και Χριστιανικής κληρονομιάς στις περιοχές υπό κατοχή.

Παρόλες τις προσπάθειες αυτές, το Lobby for Cyprus δεν εισακούστηκε όπως έπρεπε από εκείνους που βρίσκονται στην εξουσία, ειδικά στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες και στη Λευκωσία. Αντιθέτως, πολλοί από εκείνους στην εξουσία επέλεξαν να κατευνάσουν τον επιδρομέα, την Τουρκία. Παρόλα αυτά, αντί να μετατρέψουν την Τουρκία σε μια δημοκρατία, ο κατευνασμός τους, βοήθησε να μετατρέψουν την Τουρκία, σε ότι πολλοί διεθνείς αναλυτές περιγράφουν , σε μια τυραννία.

Για 43 χρόνια, η Τουρκία διατήρησε μια συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση εις βάρος των προσφύγων από τα κατεχόμενα της Κύπρου και τις οικογένειες των αγνοουμένων μας.

Διανύουμε μια εποχή όπου οι Ευρωπαίοι άρχισαν ολοένα και περισσότερο να ανησυχούν για το διαχωρισμό ανθρώπων σε θρησκευτικές βάσεις και την έλλειψη ενσωμάτωσης.

Με αυτά κατά νουν, αλήθεια είναι σοφό για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο δημοκρατικό κόσμο να υποστηρίζει την διατήρηση ‘δύο κοινοτήτων’, την νομιμοποίηση ‘δύο ζωνών’ και την δημιουργία ‘συνιστώντων κρατών’ στην Κύπρο, στην νοτιο-δυτική γωνιά της Ευρώπης;

Εκ των υστέρων, αν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη εγκατέλειπαν το ‘δι-κοινοτισμό΄ και τη ‘δι-ζωνικότητα’ όταν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, ίσως η Ευρώπη να μην βρισκόταν στην κακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. ΄Όμως, προτίμησαν τον κατευνασμό και, όπως επανειλημμένα μας δείχνει η ιστορία, ο κατευνασμός ποτέ δεν εξυπηρετεί. Η Ευρώπης πληρώνει μια φοβερή τιμή για αυτό το κατευνασμό.

Αν μετά από 43 χρόνια, οι πρόσφυγες δεν έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στα κατεχόμενα βόρεια εδάφη και δεν επανακτήσουν τις περιουσίες τους λόγω της ‘δι-ζωνικότητας’ και της δημιουργίας δύο ‘ζωνών’ και δύο ‘συνιστώντων κρατών’, θα υπερισχύσουν οι αντιδημοκρατικές αξίες της Τουρκίας των δημοκρατικών αρχών της Ευρώπης.

Προσβλέποντας στο μέλλον, οι δημοκρατίες ανά τον κόσμο πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση προτού είναι πολύ αργά. Αν το κάνουν, η Κύπρος μπορεί να ελευθερωθεί, μια Κύπρος δημοκρατική, ενιαία και ευλογημένη με το κράτος δικαίου μαζί με τα 3Rs. quote-marks-close

Θεόδωρος Θεοδώρου
Συντονιστής
Lobby for Cyprus
19 Νοεμβρίου 2017

English »

Advertisements